Churchill’s bodyguard – livvaktens mycket intressanta berättelse

I går började jag titta på dvd:n ”Churchill’s bodyguard”, om mannen som var Churchills livvakt under 18 år, Walter Henry Thompson. Livvakten ska ha gett ut sina memoarer och de har jag inte läst, men de uppges i dokumentären ha blivit censurerade på Churchills order. Dvd-versionen ska vara den ocensurerade versionen.

Även om jag bara hunnit med tre avsnitt hittills så kan jag konstatera att det är både underhållande och intressant. Churchills personlighet framträder minst sagt. Och vilket liv karln levde!

Den dagliga bilturen genom en park gillade inte livvakten. En dag ser de misstänkta IRA-personer i parken och Churchill beordrar att bilen ska stanna med repliken ”nu tar vi dem!” Chauffören lyder istället livvaktens order om gasen i botten. Livvakten trycker ner en vilt kämpande Churchill på golvet som efteråt var skitsur. ”Gör aldrig om det där”, ska han ha sagt.  

Mängder av händelser om hur Churchill närapå blivit av med livhanken är bara en del av berättelsen. Den andra är livvaktens bild av den värld Churchill rör sig i. Han är måttligt förtjust över att Churchill ska iväg och teckna av en massa pyramider (och får ägna sig åt att bära staffli och annat) och trilla ner från kameler. När Churchill åker från Kairo till Gaza tvingar han tåget att stanna då han vill bada i det varma motorvattet.

Innan Walter blir livvakt går han en utbildning på tio veckor i skuggningsteknik (undrar om kursen finns kvar fortfarande?). Ett av de första uppdragen var att skugga en rätt känd suffragett. Skuggningen går bra, ända till det började regna.

Suffragetten vände sig om och tittade uppfordrande på sin förföljare, varpå Walter gick fram till damen ifråga och eskorterade henne hem under sitt paraply!

Walter var beordrad att alltid ha sin colt 45:a laddad. Sista kulan skulle Walter enligt order spara för Churchill. Hellre döda honom än ge sig.

Kända personer som passerar revy är bland annat Stalin, Roosevelt, T E Lawrence, (Lawrence av Arabien) och grundaren av IRA, Michael Collins.

Den senare fick Churchill att skratta.

Med list fick han parterna i konflikten att träffa varandra, men Collins var sur för att det var ett pris på hans huvud. 5000 pund död eller levande, om jag minns rätt. Då tog Churchill fram ett inramat flygblad där det framgick att priset på hans huvud varit 25 pund i boerkriget, vilket ju var rätt ynkligt jämfört med vad Collins var värd.  

Under de 18 år som Walter arbetade för Churchill ska han ha räddat livet på honom ett tjugotal gånger.

DVD:n hittade jag på Malmö stadsbibliotek här. Den är gratis att låna och man får ha den 14 dagar. Totalt 10 timmars sändningstid.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Malmö, Storbritannien, Underrättelsetjänst. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s