Utflykt till Ystad. Nyheter hos aktieklipparen Charlotte Berlin och ett talande porträtt på Klostret

Klostret i Ystad.

Lördag och utflykt till Ystad i duggregn. Vi verkade inte vara ensamma om denna idé. Det var fullt med folk på tåget.

En av de närmaste turistattraktionerna från stationen räknat är nog Charlotte Berlins museum. Jag har varit där förr och då var det bara att traska in efter att ha betalat tjugo kronor. Nu var det nya regler.

Charlotte Berlins museum, insläpp nu bara varje hel timme.

Det är inte längre tillåtet att gå runt själv på grund och titta på denna 1800-talskvinnas hus. Tyvärr har museet drabbats av personer som har svårt att skilja på ditt och mitt. Så numera får man får vackert vänta till den guidade rundvisningen, som sker varje hel timme. Vi återvände vid 15-tiden för att upptäcka att det var fullt, så det kan vara läge att vara ute i god tid.

Varför är det så populärt med Charlotte Berlin? Tja, hemmet är väldigt fint att se och hennes historia är ju fascinerande. Dessutom är det ju hemskt billigt att få en guidad tur för tjugo (20) kronor! Priset säger något om Charlotte Berlin. Damen ifråga lyckades på sin tid skrapa ihop en stor förmögenhet på aktieklipp. Måhända var det tröstande och upplyftande för besökarna denna lördag att lyssna på hur det kan gå till på börsen, nu när pensionsfonder och sparkapital krymper i takt med att aktiekurserna dalar.

När Charlotte Berlin dog skapades en stiftelse vars förmögenhet gör att museet tryggt kan leva vidare. Trots löner, stigande elräkningar och det just nu pågående ombyggnads och underhållsarbetet så kostar det fortfarande bara 20 kronor att besöka museet. Det säger något om Charlotte Berlin. Pianolärarinna och aktieklippare! 

Under lördagen besökte vi i alla fall Ystads stadsmuseum, till vardags kallat Klostret i Ystad. Målet var utställningen ”Så skall du leva – en utställning i Klostret om liv och moral”.

Visst ser han arg och kränkt ut?

Jotack, det var många moralkakor vi fick, men kanske roligast av allt var att gå uppför trappan till utställningen och möta det ”talande porträttet”.

Porträttet förestället Commerserådet Carl Martin Lundgren (1780-1852) och hänger i original på Nya Rådhuset i Ystad, som en gång i tiden byggdes av commerserådet som bostad och kontor. Lundgren stoppar i alla fall besökarna på väg upp till utställningen på Klostret och håller en förtjusande monolog om hur oerhört viktig han är för Ystads historia. Han är inte bara commerseråd. Han är riddare av kungliga Nordstjärneorden och har startat stans första bank och allt. Nu har han utsatts för ”kränkande glömska” genom att inte nämnas i utställningen. Kul utställningsidé att låta ett porträtt tala!

Kränkande monolog.

Carl Martin Lundgren byggde sin förmögenhet på smuggelaffärer under Napoleons kontinentalblockad, och enligt Peter Larsson, som håller historiska stadsvandringar i Malmö, ska Lundgren ha åtalats för att ha piskat en dräng till döds 1809. Drängen ska i alla fall spöka fortfarande (säger ryktet) och Frans Suell i Malmö (som Peter Larsson kan berätta mer om) var på sin tid inte nådig i sin kritik av Lundgrens affärsmetoder. Bankmannen och Commerserådet Lundgren har kanske anledning att känna sig kränkt över att inte vara nämnd så ofta i stadens historia, och att vara nämnd i mindre berömmande ordalag.

Utställningen om liv och moral ger nedslag från dåtid till nutid över hur människor ska hållas i tukt och förmaning. Oftast är det vi kvinnor som ska hållas på mattan. Talande texter skrivna av filosofen Ann Heberlein.

Spel och syndigt leverne. Klostret i Ystad.

En av de mest gripande berättelserna handlar om Ann Heberleins faster Gunnel som tvingades till abort. Fastern satt i rullstol och det hade tagit slut med barnafadern.

Abort genomfördes i 6:e månaden och förutom detta fruktansvärda tvångsingrepp tillverkades lämpliga bevis så att en sterilisering också kunde genomföras. Svensk tidsperiod: 1930-tal.

Något för Skånetrafiken att återuppliva som kampanj kanske?

Det nämns inget i utställningen, men det är vid denna tid som Gunnar och Alva Myrdal kommer ut med sin Kris i befolkningsfrågan, där man bland annat benämner delar av befolkningen som ”mindervärdiga befolkningselement” och då man de facto framhäver att föräldrar inte är lämpliga att fostra sina barn utan att man ska utse särskilt lämpliga personer att göra detta. Den som känner för en rysare kan ju alltid läsa Myrdalarnas bok, som ska ha getts ut 1934.

Ur utställningen Liv och moral på Klostret i Ystad.

Jag noterar än en gång att Klostret i Ystad tycks driva vidare den tradition som en gång fanns på Kulturen i Lund. Dåvarande chefen Margareta Alin var drivande till att regelbundet skapa utställningar om mänskliga rättigheter och påminde om mörkare delar av vår historia. Utställningar om förintelsen och om vår egen historia där det mättes skallar och samlades på kranier och skelett i forskningens ”tjänst”.

Denna linje försvann från Kulturen i Lund när Alin lämnade verksamheten. Men Klostret i Lund håller dess frågor vid liv, inte minst genom utställningen ”Så skall du leva”, där vi påminns om att kontroll och fördömanden av människor i allmänhet och kvinnor i synnerhet är något som finns i alla kulturer, det tar sig bara lite olika yttringar. Att vår egen kultur inte är obefläckad påminns vi om genom en text om skampålen. Den moderna varianten menar Heberlein är Internet. Jag säger inte emot.

Mask av konstnären Eva Härstedt

Utställningen pågår t o m 31 december 2011. T o m 6 november kan man också se Eva Härstedts masker, bland annat en del teatermasker.

Bryggeriet i Ystad. Foto: Lena Breitner

Lunch tog vi på Bryggeriet i Ystad där vi tog en prisvärd pajbuffé med färsköl. Gott, och jag blev så mätt att jag inte tyade den hemmagjorda kladdkakan som ingick i priset. Men det såg gott ut. Bryggeriet försöker förresten också specialicera sig på Single Malt. De har ett gott utbud, varav vi provade en 14-årig Scapa (Orkney).

© Lena Breitner

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Museer, Skåne, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s