Historiska vingslag på Frederiksbergs slott – livläkaren Struensees kärleksnäste och tsarens lunch på flaggaltanen

Frederiksbergs slott. Foto: Lena Breitner

Många svenskar känner till historien om den galne kung Christian, livläkaren J.F. Struensee och drottning Caroline Mathilde. P.O. Enquists bok ”Livläkarens besök” har gjort sitt till.

Spegeln på väggen döljer en hemlig gång ner till livläkarens och drottningens kärleksnäste. Foto: Lena Breitner

Det historiska dramat har blivit både opera och film. Lars von Triers bolag Zentropa håller nu på att spela in ytterligare en film, den här gången med Mads Mikkelsen som Struensee och svenska Alicia Vicander som Caroline Mathilde. Filmen heter A Royal Affair på engelska och Dronningen och livlaegen på danska. Den kommer att ha premiär i mars 2012. Här är förresten lite bilder från inspelningarna.

Kungen som hade klaustrofobi använde bara trappan en gång. Själva tycker vi inte att den är så smal. Foto: Lena Breitner

Dramat handlar om den utan tvekan sinnessjuke kung Christian VII, som överlämnar makten till sin livläkare J.F. Struensee. Livläkaren blir inte bara envåldshärskare utan tar även den olyckliga drottningen till sin älskarinna. Hon föder hans barn.

Ett enormt marmorbadrum. Modernt för att vara 1700-tal. Rinnande varmt vatten. Foto: Lena Breitner

En missunnsam änkedrottning ser till att paret avslöjas och Struensee avrättas. Kroppen styckas och hängs upp till allmänt beskådande på Vesterbro. Änkedrottningen lär ha ställt upp en kikare för att kunna njuta av anblicken av svärdotterns älskares kvarlevor.

Det gick illa för Caroline Mathilde också, som landsförvisas och dör i fängelse, blott 24 år gammal.

Här måste Struensee och drottningen ha speglat sig i en omfamning … Foto: Lena Breitner

Det var på Frederiksbergs slott i Köpenhamn det hände. Genom en hemlig gång bakom en spegelvägg kommer man till ett utsökt marmorbadrum som livläkaren lät bygga i källaren. Där skulle varma bad lugna konungen, men den trånga gången och den smala trappan var ett problem för den klaustrofobiske kungen som bara lär ha varit nere i källaren, förlåt badet, en enda gång.

När kärleken blommar ut med all kraft inser Struensee och Caroline Mathilde att bakom spegelväggen var deras kärleksmöten säkra.

I entréhallen påminns man om att skolans elever kan gå en för tidig död till mötes. Foto: Lena Breitner

Frederiksbergs slott är i dag militärt område. Sedan 1868 håller arméns officersskola till här. Samtidigt ser försvarsmakten till att allmänheten har tillträde till slottet. Dagligen ges gudstjänster i slottskyrkan.

Den sista lördagen i månaden, utom i juli och december, visas slottet för allmänheten kl 11 och 13. Inträdet kostar 30 danska kronor, vilket är mycket billigt med tanke på att grannen Zoologiske Have tar 140 danska kronor i inträde. 

Det går bra att komma andra tider också, men under andra förutsättningar. Den som vill boka en gruppvisning betalar för minimum av 15 personer. Visningar kan dock bara ske utanför officersskolans schemalagda tider, vilket betyder efter klockan 16 på vardagarna. 

Man kan också gå på konserter på slottet. Den 10-13 juni 2011 pågår t ex en kammarmusikfestival på slottet.

Officersskolans vardag kan se olika ut beroende på om man tittar rakt fram … Foto: Lena Breitner

… eller om man tittar upp i taket och hittar en fantastisk takmålning. Foto: Lena Breitner

Den som går en guidad visning får skolans kadetter eller möjligen någon annan anställd på skolan som guide. För mig som varit på guidningar flera gånger kan jag konstatera att de unga guiderna kan vara lite nervösa, men att det inte är något fel på ambitionsnivån. De har verkligen läst på.

Dessutom kan man få veta lite grand om officerarnas vardag. Som att de i en av salarna inte får slå ihop klackarna när de ska hälsa på ett högre befäl, eftersom kristallkronan rakt under dem då kan trilla ner från taket.

Drottning Sophie Magdalenes paradkök, senare pannkakekökkenet. Foto: Lena Breitner

Drottning Sophie Magdalenes paradkök, senare pannkakekökkenet. Foto: Lena Breitner

För några år sedan började kakelplattorna i drottning Sophie Magdalenes paradkök trilla ner. Det var en katastrof, eftersom alla de 2 000 kakelplattorna var handmålade med unika motiv. Med hjälp av donationer kan detta 1700-talsrum åter ses i all sin prakt och med alla kakelplattor på exakt rätt plats.

2000 handmålade kakelplattor gjorda i Köpenhamn. Foto: Gunnar Ekberg

En gång i tiden lär drottningen ha värmt kakor och choklad här tillsammans med gäster och hovdamer. Någon generation senare blev det ett lekrum för små prinsessor, därav det andra och väldigt söta namnet ”Prinsesernas Pandkagekøkken”.

Slottets upphovsman, Frederik IV, var mycket arkitekturintresserad. Det var han som 1699 som kronprins fick 14 000 riksdaler av sin far för att uppföra ett sommarslott. Pengarna kom från Öresundstullen. 1703 stod den första delen av slottet klart. Då hade kronprinsen krönts till Frederik den IV och kunde plocka in mer pengar till sitt slott. Han lät då bygga ut slottet med de formade flyglar det har i dag. Slottet stod klart 1739.

På en utlandsresa Frederik IV se att alla furstehus hade ett kinesiskt rum. Det var här man skulle upprätta handelsavtal med Asien.

Frederik IV lät alltså bygga ett litet kinesiskt rum på Frederiksberg. Här blandas kinesiska motiv med holländskt måleri. Så vitt jag vet skedde dock aldrig några förhandlingar med kineser i rummet på Frederiksbergs slott.

Kinesiska rummet. Foto: Lena Breitner

I en spegel på väggen finns två inristningar från 1807. Det är från britternas belägring av Köpenhamn och inskriptören är en skotsk kapten som kan ha stått här i rummet och sett staden brinna.

Annars brukade kung Frederik IV sova i rummet då han varit ute och rumlat och inte var välkommen i drottningens gemak. Här gick han och lade sig med orden ”Godnat Ole, pengene ligger i vinduet”, vilket jag förstått är någon form av danskt uttryck. I alla fall menade Frederik IV att pengarna till det färska bröd som kungen ville ha på morgonen låg i fönstersmygen. Ole fick alla tjänarna heta, för enkelhetens skull.

Utsikt från flaggaltanen. De bågformade flyglarna byggdes till efter att Frederik IV krönts till kung. Foto: Lena Breinter

Besökarna på Frederiksbergs slott får också komma upp på taket och flaggaltanen med sin vidunderliga utsikt över Köpenhamn. Man ser bort till bron och ut över hela Köpenhamn. I alla fall när det är klarblå himmel.

Frederiksbergs slott. På flaggaltanen hölls en lunch för tsar Peter den Store sommaren 1716. Ryktet om en allians nådde Karl XII som satte högkvarter i Lund. Foto: Lena Breitner

Den 2 augusti 1716 hölls här på flaggaltanen en högtidlig lunch. Värd var Frederik IV och hans högst celebra gäst var den ryske tsaren Peter den Store. Ett tält ska enligt slottsliggarna ha slagits upp för att skydda mot solen.

De stackars tjänarna fick springa mycket i trapporna den dagen. Hela 16 rätter serverades. Köket ska på den tiden ha legat någonstans nere vid backen om till slottet. Så särdeles varm mat kan väl knappast ha serverats på den kungliga lunchen.

Men vad diskuterade då de två envåldshärskarna? Det stora nordiska kriget pågick för fullt. Karl XII hade nyligen återvänt från Turkiet och den svenska stormakten decimerades efter hand.

Ryssland hade lagt Finland under sig. Danskarna avancerade i Bremen och Verden och ville nu åter besätta Skåne med Rysslands hjälp. Ett avtal ingicks i juni 1716. Lunchen på Frederiksbergs slott måste ha varit en bekräftelse av denna allians.

Men Karl XII fick kunskap om invasionsplanerna. Antagligen är det därför han aldrig återvände till Stockholm. Han installerar sig i Lund nästan exakt en månad efter tsarens lunch på Frederiksberg. Två dagar senare drar Ryssland sig ur alliansen.

Bengt Liljegren ger i sin biografi om Karl XII sin syn på varför ryssen drog sig ur. Det var för sent på året för en invasion. De skånska befästningarna var antagligen för starka. Dessutom fanns risken att Karl XII skulle använda den ryska ”brända jordens taktik” i Skåne, ett område som bara varit svenskt en kort tid.

Karl XII blev kvar i Lund och planerade där sitt andra och ödesdigra fälttåg mot Norge. Efter hans död slöts fred med Danmark, sedan med Ryssland.

HITTA TILL SLOTTET

Slottet ligger i stadsdelen Frederiksberg. Enklast är att ta Öresundståget till Köpenhamn H och därefter ta buss nummer 6a mot Rødovrehallen. Bussen går från Vesterbrogade och en busshållplats ligger strax efter obelisken (Frihedsstøtten), vid hotell Astoria. Stig av bussen vid Zoologiske have. Du kan inte missa det gula slottet! Från Malmö C tar turen cirka en timme.

Det går också bra att stiga av på Kastrup och ta Metron till Frederiksbergs station. Då får man en vacker promenad genom Frederiksbergs parkområde.

Mer info på www.frederiksbergslot.dk

HUNGRIG EFTER EN GUIDNING? 

En dansk frokost på Hansens Gamle Familiehave. Foto: Lena Breitner

Entrén till Hansens Gamle Familiehave. Foto: Lena Breitner

De sma haver längs Pile Allé är nära och bra ställen att landa på efter en slottsguidning för den som är hungrig, törstig eller både ock. Haverne byggdes i slutet på 1700-talet som bostäder till personal på slottet. Efterhand tillät kung Frederik VI de boende att tjäna lite extra, vilket betydde att Köpenhamnsborna började ta med sig matkorgar och slå sig ner i haverne medans fruarna på haverne kunde servera kaffe- och tevatten. Det gick även att köpa något varmt. Det är tre ”haver” som finns kvar i dag längs Pile Allé, Hansens Gamle Familiehave, Petersens Familjiehave och Krøgers Have. Den senare har f ö en bra site om havernes historia som ni kan läsa här.

© Lena Breitner

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Historiska vingslag på Frederiksbergs slott – livläkaren Struensees kärleksnäste och tsarens lunch på flaggaltanen

  1. Stig Palm skriver:

    Tack Lena för, som vanligt, intressant repotage!
    Blev extra sugen när jag kom till slutet här och såg foto på den danska frukosten.
    Sparar blogginlägget för framtiden? Kan vara bra att åtevända till. Hälsa fotografen Gunnar.
    Hälsar Stig Palm

  2. Ping: Programmet för De Svenska Historiedagarna i Malmö är klart | Tankar om IB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s