99 år sedan Titanic förliste – passa på att se utställningen i Köpenhamn

Natten mellan den 14 och 15 april är det 99 år sedan Titanic krockade med ett isberg och förliste på sin jungfrufärd. Många är vi väl som sett bioversionen med Lenonardo DiCaprio och Kate Winslet. Den som inte vill sitta i soffan och se på film kan nu bege sig till Köpenhamn för att se ”Titanic the Exhibition”.

Själv har jag inte hunnit se denna utställning. Däremot har jag kikat på denna sevärda video här. Utställningen, som har visats på omkring 25 platser i världen redan, fokuserar inte bara på enskilda livsöden, varav flertalet är svenska. Rekonstruktioner av hytter och sviter gör att man kan vandra omkring och få en känsla av hur det en gång i tiden var. Att så mycket porslin finns kvar förvånar till exempel.

Jag kunde absolut inte låta bli att tänka på Leonardo DiCaprio, förlåt Jack Dawson, när kameran svepte över tredje klass. I Titanic-filmen finns ju ett smycke och smycken får vi se på utställningen också. Bland annat Gerda Lindells berömda vigselring som ni kan läsa om här.

Utställningen visas på något som kallas Slottet, som jag först inte visste vad det var. Men så insåg jag att jag gått förbi där hur många gånger som helst. Visst känner ni igen det här. Det är bara att åka till huvudbanegården och sedan traska några få steg till Rådhusplatsen så ligger slottet där.

Utställningen är öppen alla dagar kl 10-20 (sista insläpp 18.30). Inträdet kostar 95 DKK. Utställningen pågår t o m den 30 december. Mer info har ni här.

Undrar vem som ska ha utställningen under ”jubileet”? Den 12 april nästa år är det 100 år sedan Titanic sjönk. Kan det månde vara Southampton?

Utställningen har redan visats på omkring 25 platser i världen, bland annat Stockholm.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, Köpenhamn, Museer, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s