Ytterligare en galning – Kim Jong Il och kidnappningen av ett Sydkoreanskt filmpar

En god vän som också läst Yorks bok påminde svårigheterna att få hemma hos-bilder hos Nordkoreas diktator. Vi kanske får nöja oss med berättelser. Detta inslag av Kobra ligger kvar t o m maj månad:

http://svtplay.se/v/2333525/kobra/_12_kidnappad_av_nordkorea

Det handlar om det Sydkoreanska filmparet Choi Eun-Hee och Shin Sang-ok som 1978 kidnappades av Kim Jong Il. De hölls fångna i åtta år och fick spela in ett antal Sydkoreanska propagandafilmer innan de lyckades hoppa av i Wien.

I inslaget får man veta att Kim Jong Il älskade film. Därav kidnappningen. Kim Jong Il har tydligen skrivit en bok om hur man bäst gör film (undrar om den vore något att ha för Svenska Dramatiska institutet)

Av de sju filmer som filmparet gjorde är Pulgasari den enda som visades utomlands och som därmed finns i imdb:s filmdatabas. http://www.imdb.com/title/tt0089851/ Det är den dyraste filmen i Nordkoreas historia och Kim Jong Il flög in japanska filmexperter för att fixa tekniken. Den Nordkoreanska vackra ”verkligheten” hotas av ett monster som ska föreställa den västerländska kapitalismen.

I filminslaget från Kobra får man veta vad diktatorn hade för filmfavoriter: Snurre Sprätt, Fredag den 13:e och James Bond. Jag vet inte om han ska tolkas som en ”snäll” kidnappare. Han kom i alla fall på besök varje fredag under många år för att äta middag med Choi Eun-Hee. Hur glad hon var för besöken framgår inte riktigt av inslagen.

Här har ni i alla fall filmparets biografier:

http://www.imdb.com/name/nm0645661/bio

http://www.imdb.com/name/nm0158804/

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Asien, Film. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ytterligare en galning – Kim Jong Il och kidnappningen av ett Sydkoreanskt filmpar

  1. Stig Palm skriver:

    Bara att hoppas för folket i Nord Korea att de inte kommer till fysisk skada. Alla regimer, som på många andra ställen, senast Libyen nu, faller. Alla diktaturer faller. Tyvärr, tar några lite längre tid än andra. Läs Sovjetunionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s