Christianiterna förlorade rätten att härska i Christiania

Vilken tur att jag flera gånger genom åren hunnit med att besöka Christiania. Danska Högsta Domstolen, Højesteret, har i dag fastställt att Christianiterna inte har bruksrätten till området. Därmed är det fastställt att det är den danska staten som har rätten att bestämma över området.

Domen innebär att de boende i Christiania måste samverka och rätta sig efter hur Slots- og Ejendomsstyrelsen tycker att området ska utvecklas. Och hålla sig till dansk lag. Hoppla!

Det Christiania som en gång fanns är på väg att försvinna. Det började med någorlunda oskyldig knarkromantik och en ockupation av ett gammalt marinbasområde 1971 och har genom åren utvecklats till något annat. Den bild vi fick när vi senast var där var att Christiania var marknadsplats för narkotika och stöldgods driven av organiserad brottslighet.

Den som tar del av dansk media kan läsa ett och annat citat från Christianiter som ger en idyllisk bild om hur det är i Christiania. ”Derude har man skabt et samfund, der er bygget på andet end penge og magt”, säger en kvinna till Berlingske.

Utanför Christiania är det alltså ett hemskt samhälle. I Christiania är det något annat. Tja, känner du inte dem som har makten i Christiania så kan du se i stjärnorna efter att flytta dit (och få alldeles fantastiska boendekostnader centralt i huvudstaden). Om inte haschförsäljarna och dem som säljer tjuvgods på området är där för pengarnas skull – varför är de då där?

Oavsett domen säger Christianiterna att de ska kämpa vidare. Ett förslag som kommit fram är att dra ärendet i någon internationell domstol kring mänskliga rättigheter. Det låter spännande. Jag vill i alla fall veta om en internationell domstol anser att det är en mänsklig rättighet att ockupera ett område i en demokratisk stat. Är det en mänsklig rättighet att leva efter egna lagar i ett litet exklust område.

Läs tidigare inlägg om Christiania:

https://lenasresor.wordpress.com/2010/11/09/kopenhamn-kyrkobesok-haschdoft-och-en-frukost-i-nyhavn/

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, Köpenhamn. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s