Är det seriöst med en person i cockpit när den andre är på toa?

Danska tidningen Extra Bladet rapporterar att en SAS-pilot somnat under en flygning mellan Köpenhamn och Stockholm. Kollegan, en andrepilot, var på toa.

Några minuter kan tyckas, men problemet är ju att man efter 11 september-attacken alltid har cockpiten låst inifrån. Vilket betydde att andrepiloten fick stå och banka tills kollegan vaknade.

Det finns minst två piloter på ett passagerarplan av säkerhetsskäl. Men det är väl inte bra säkerhetstänk att låta den ene låsa om sig och sitta ensam kvar medan den andre är på toa. Tänk om piloten inte hade somnat, utan istället hade fått hjärtattack och dött? Vad i hela fridens namn gör man när säkerhetsdörren är låst? Ber en bön och hoppas att planet landar av sig självt?

Hade det inte varit förnuftigt att låta en annan i personalen, typ en flygvärdinna, sitta i cockpiten medan den andre var på toa. Typ.

http://www.b.dk/globalt/sas-pilot-tog-en-lur-under-flyvningen

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Flyg. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Är det seriöst med en person i cockpit när den andre är på toa?

  1. Stig Palm skriver:

    Så RÄTT du tänkt!
    Säkerhetsavdelningen hos SAS är tydligen fantasilösa. Och, varför inte kodlås, att TOA-mannen kan ta sig in själv utan hjälp inifrån. Jag tänker då? Men jösses, då måste han som kör planet koppla in autopiloten emedan han öppnar dörren åt kollegan. Tänk om planet just då behöver manövreras ”för hand”?
    Allt detta ingår säkert inte i flygsimulatorn som, vad jag förstått, ska köras två gånger per år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s