Sista helgen på Måkläppen – en säl och tusentals besökare (samt en omväg via Hyllie station)

Googlade på begreppet ”amatörernas afton” eftersom jag kom att tänka på det i dag. Det verkar som om det var Dean Martin som myntade begreppet? Oavsett har jag hittat den skånska motsvarigheten dagtid. Gå inte på Måkläppen sista helgen på säsongen. Och definitivt inte om det är strålande väder, vilket det var i dag.

Lämmeltåget gick hela dagen ut mot Måkläppen. Foto: Lena Breitner

Snacka om att det var folk. När vi satt och tog en fika räknade myrorna som rörde sig ända ut mot horisonten. Uppskattningsvis var det 500 personer på vandring på reservatet just då. Och eftersom de kom i en strid ström med människor hela tiden är det ett enkelt konstaterande att det måste ha varit tusentals som tog en tur till Måkläppen i dag.

På grund av detta lämmeltåg minimerades chanserna att se en säl till något så mikroskopiskt att det knappast var möjligt. Därav vår förvåning när vi fick se en enda hundra meter ut i havet. Men den låg lågt i vattnet. Tror jag det, med så mycket happening på stranden.

Sälarna måtte pusta ut nu när det börjat skymma. Visst är det ytterligare en dag i morgon att gå ut i reservatet, men då är det ju jobbedag så det lär inte bli många som kommer hit.

På östra sidan av Måkläppen ligger tången och här letar bärnstensletarna efter sitt "guld". Foto: Lena Breitner

Vanligtvis brukar man träffa en del bärnstensletare på den östra strandremsan, men inte så mycket denna vinter eftersom det varit så kallt. Jag menar inte att de inte tål kylan, men är det fruset är det svårt att kratsa fram bärnstenen.

I dag träffade vi dock två bärnstensletare med sina vadarbyxor, håvar och krattor. En av dem knep en 4 cm stor bärnsten precis där jag stått några sekunder tidigare. Så jodå, det gäller att ställa in siktet åt rätt håll. Om det nu är bärnstenar eller sälar man är ute efter.

Annars var vädret helt underbart. Det var så varmt att jag ibland gick utan jacka och när vi satte oss lite undanskymt och fikade i en vassdunge, ja då var det så vindstilla och varmt i solen att vi för första gången kunde sitta utan vantar och fika på Måkläppen. Det som annars brukar vara rena rama tundran-klimatet.

Måkläppen går som en fiskkrok tillbaka in mot Falsterbo. Men här kommer man inte över utan vadarbyxor. Foto: Lena Breitner

Snipp, snapp, snut. Så var Måkläpps-sagan slut. I alla fall för den här säsongen. Nästan slut i alla fall. På hemvägen åkte vi medvetet fel och tog buss 300 med slutstation Hyllie. Jag ville kolla in i dagsljus hur där såg ut. Jag har nämligen bara sett arenan och allt det andra där utanför på håll inan.

Malmö stads bil- och cykelgarage lär inte bli något tillhåll för uteliggare. Blåshål är bara förnamnet. Foto: Lena BreitnerVi kollade in cykelgaraget, Bike and Ride, som jag skrivit om någon gång, men aldrig sett på riktigt. Konstaterade att, förutom stationen, så var även det stora garaget ett enda stort blåshål. ”Det är därför vi sitter här inne”, sa en av killarna som jobbade där och nickade mot ett litet fikarum. Stackarna. Inte en kotte att ta hand om och inte ens en tv att roa sig med. Fast en radio hade de i alla fall så de kunde lyssna på handbollen. De som skötte bilgaraget hade åtminstone en tv, såg vi genom rutan.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Skåne, Sverige, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s