En tur till fiskehoddorna i Malmö

Fiskehoddorna

Fiskehoddorna i Malmö har öppet tisdag till lördag. Foto: Lena Breitner

Frisk luft och lite motion för att få färsk fisk billigare än i butik. Det är inte fel. För vår del som Malmöbor handlar det om att snedda genom Kungsparken och Slottsparken och landa precis bredvid Tekniska museet. Det är där fiskehoddorna ligger. Eller så säger man kort och gott ”skarume te hoddorna?”

I går var vi där igen och handlade fisk för 200 kronor. Vi fick två kassar med oss hem. Två torskhuvuden fick vi gratis att koka fond på.

Vi brukar handla hos olika handlare. För dagen blev det Blå Hoddan, där vi köpte färska musslor, en torskbit och havskatt. Det senare tog vi till fisksoppan då en av gästerna för kvällen har en mycket speciell relation till denna fisksort. Min man och han har på beställning av Malmö muséer en gång dykt efter levande havskatt på Kullaberg. Nu var det så att de tog en så stor havskatt att den höll på att skrämma ihjäl torskarna i muséets saltvattensakvarium. ”Kunde ni inte letat i barnkammaren istället?” var kommentaren från museipersonalen.

Färska eller rökta räkor är en delikatess. Foto: Lena Breitner

Nu slutade inte berättelsen särskilt lyckligt, eftersom havskatten tvärdog några dagar senare. Eller så slutade det verkligen lyckligt eftersom torskarna fick vara ifred. Vår vän blev uppringd och kom och hämtade den döda firren, som han fick en hundring för hos en fiskhandlare i stan.

Av många skrönor kan jag intyga att denna historia är sann. Jag fick precis besök av Martin R, som berättade att det var hans morbror som tog emot firrarna på Malmö museum. Så Martin känner igen historien. Enligt Martin fanns det många historier kring detta akvarium och det var också vanligt att firrarna dog efter fångsten.

Hans på Blå Hoddan håller en nyfångad torsk som väger 12 kilo. Urtagen. Foto: Lena Breitner

Blå Hoddan kunde för dagen stoltsera med en jättetorsk som vi lät väga. Urtagen vägde den 12 kilo. Denna bjässe ska ha fångats någonstans mellan Ystad och Simrishamn.

För övrigt berättade vår fiskarexpedit Hans att de nyligen haft en stockholmare som kund. Då hade de fått veta att torskrygg kostade över 600 kronor kilot där uppe. ”Och då är säkert fisken en vecka gammal”, var Hans kommentar. På Blå Hoddan kostar torskryggen strax under 230 kronor kilot, och då är den därtill färsk pau rikh-tickt. Visst är det synd om Stockholmarna!

Mer info om Hoddorna i Malmö hittar ni på www.fiskehoddorna.se

Jag kan också rekommendera boken ”Hoddorna – recept och fiskehistorier från Malmö” av Hans Rooth & Lage Stone (Damm förlag). Förutom recepten finns en exposé över Malmöfiskets och hoddornas historia. Den nuvarande placeringen vid Tekniska museet fick hoddorna 1956.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Malmö, Skåne, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s