Guidad tur på Buckingham Palace, ett glas champagne, Fabergés kungliga ägg och en rysk oligark

Hänger ni med på ett glas champagne hemma hos brittiska drottningen? Jodå, det går numera bra för 60 brittiska pund.

Brittiska kungahuset, The Royal Collection, har lanserat sitt program för 2011. Däribland ingår nyheten att gå en privat kvällsvisning inne på den officiella delen av Buckingham Palace. Det hela avslutas med ett glas champagne och så får man en bok. Allt alltså för 60 pund.

Minst 25 personer

Kruxet verkar vara att man måste dra ihop en grupp på minst 25 personer för att få göra denna tur. Därav att jag undrar om det är fler som har lust att hänga på …

Tro dock inte att drottningen är och tar emot oss. De guidade turerna kan bara bokas speciella datum i januari, april, maj, augusti och september. Vid tidpunkter då drottningen inte är hemma. Då bor hon nämligen på Sandringham eller Windsor.

Det går också bra att boka privata visningar på Clarence house, i kungliga köket m m. Programmet har ni här: Royal2011

Tsarens guldsmed

Visst är jag slottstokig, men mest av allt lockar nog utställningen Royal Fabergé. När den börjar är oklart, men det verkar vara under augusti/september. Den brittiska drottningen har världens största samling av Fabergéföremål. Ett 100-tal föremål utlovas att visas till utställningen. Det vill inte säga lite.

Jag har sett Fabergéföremål i Ryssland, men den absolut bästa Fabergéutställningen har jag sett i Stockholm. Under fyra månader 1997 visade Nationalmuseum i Stockholm utställningen ”Carl Fabergé – tsarens guldsmed”. Det var tjockt med besökare när jag var där och det fanns verkligen en anledning till detta. Har så många Fabergéföremål någonsin samlats på en och samma plats på en gång? Jag vet inte, men har svårt att tro att man kunnat ro ihop en större samling för att visa på en gång.

Elisabeth II  har största Fabergésamlingen

Utställningen hade gjorts möjlig då en mängd privatpersoner lånat ut sin konst. Som nummer ett på listan stod brittiska drottningen. Som nummer två drottning Margrethe av Danmark. Som nummer tre vår svenske kung och som nummer fyra den numera avlidne brittiska drottningmodern. Utöver detta hade Eremitaget i Sankt Petersburg, Statliga museet i Moskva och diverse institutioner i USA lånat ut föremål.

Av de fjorton Fabergéägg som visades i Stockholm var nio påskgåvor från tsar Nikolaj II till sina familjemedlemmar varav två av dessa ägdes av brittiska drottningen. Vi talar om det kejserliga kolonnadägget, en hyllning till den ryske tronföljare som fötts 1904 föreställande ett arkadiskt kärlekstämpel, och det kejserliga mosaikägget.

Nu tycker inte jag att brittiska drottningen har de vackraste Fabergéäggen som finns  i världen. Något av det mest sobert eleganta jag fick se vad det kejserliga vinterägget från 1913. Det tronar på en bas av bergkristall likt ett islandskap. Ägget är också i bergskristall, dekorerat med graverade froststjärnor och diamanter. Vem som äger detta ägg vet jag inte. Det står bara ”privat ägo” i katalogen. (F ö verkar jag ha god smak. Enligt Wikipedia ska det ha varit det dyraste av alla tsarens ägg)

Oligarken Vekselberg har flest ägg

Bland det mest magnifika jag sett är tsarens kröningsägg, en gåva till hustrun 1897. Inne i ägget fanns alltid en surprise och i det här fallet fanns en miniatyr av kröningsvagnen, som lär ha tagit ett år att färdigställa.

Då när jag var på Stockholmsutställningen fanns några av de vackraste Fabergé-äggen i USA, nämligen på Forbes Magazine Collection i New York. 2004 sålde Forbes nio Fabergéägg till den ryske oligarken Viktor Vekselberg. Vekselberg ska enligt engelska Wiki numera äga 15 Fabergéägg, varav 11 är kejserliga. Rysk oligark med världens största Fabergéäggsamling? Behöver jag säga att karln har pengar?

Bilder och mer att läsa finns här: http://antikviteter.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=3fbaa40b-6bf0-49db-aa26-567593904750

Engelska Wiki har också en bra sammanställning över ägg, vem som äger dem och man kan i vissa fall även se bilder på äggen, även om bildkvalitén inte gör äggen någon rättvisa http://en.wikipedia.org/wiki/Fabergé_egg

Nu menar jag inte att göra ner brittiska drottningens samling. Allt Fabergé gjorde var inte ägg. Det fanns bl a ett utsökt blått cigarettetui med en orm utformad av mängder av diamanter och … Den som vill se fantastiska föremål av tsarens guldsmed bör åka till London i sommar! Eller vänta på tills nästa gång Vekselberg lånar ut sin samling.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i London, Museer, Ryssland, Stockholm, Storbritannien och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s