Ostalgie-boende i Berlin

Brunt, orange och DDR-kitschigt och med många porträtt av kommunistiska ledare på väggarna. Ja så beskrevs Hotell Ostel i Berlin av danska Politiken i en artikel från 2007. Artikeln berättar om att hotellet skulle öppna i maj.

Nu tre-fyra år senare hittar jag alltså artikeln och slår på nätet. Jodå, hotellet finns kvar, men presenteras mer som ett vandrarhem. Det ligger i stadsdelen Friedrichshain i närheten av Ostbahnhof. Oavsett är kitschen kvar, fast jag tycker mer det verkar illgult och grönt.

”Vi hade en idé om att bevara lite DDR-kultur, men vi längtar inte tillbaka till den östtyska regimen”, sa den ene Ostel-ägaren Daniel Heibig till nyhetsbyrån AP 2007.

Visst kan man hyra en Stasi-svit för 12o Euro per natt, men man kan också bo kollektivt i ”Pionierlager” för 15 Euro natten. Jag hittar en videopresentation av hotellet och får följa med på en rundvandring. Tro inte att det är några moderna radioapparater och gramofoner på hotellet. Allt är DDR-igt. Till och med dammsugaren är en riktig ”DDR-Staubsauger” (som förevisas i videon nedan). Sommartid kan man också tillbringa en del tid i trädgården, som verkar riktigt trevlig.

Se videon här! www.ostel.eu/news-presse

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Berlin, DDR, Tyskland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s