Hohenschönhausen – Stasis rannsakningshäkte i Berlin

Något jag ännu inte hunnit med i Berlin är ett besök på rannsakningshäktet Hohenschönhausen. Anledningen att jag missat detta gång på gång är att jag absolut velat gå en guidad visning och tiderna har inte passat. Guiderna lär, så vitt jag förstått, i princip alltid vara med personer som själv suttit i fängelset. Min kompis Svante har varit där och har vittnat om ett mycket intressant besök, och inte minst ett mycket intressant samtal med en före detta fånge.

Den sovjetiska ockupationen

Fängelsets historia började under den sovjetiska ockupationen 1945, men byggnaden är daterad från 1939 då den var matsal för NSV. När ryssarna kom döpte de om den till det tjusiga namnet ”Specialläger nr 3”. Här satt som mest 4 200 fångar på en gång. Omkring 20 000 fångar ska ha passerat Hohenschönhausen på väg till andra fångläger.

Situationen i fängelset ska ha varit katastrofal. Undermåliga matransoner, svårigheter att hålla sig ren, inga filtar och fångarna som oftast hölls i totalt mörker. Bara mellan juli 1945 och oktober 1946 ska 886 fångar ha dött i fängelset. Liken kastades i bombkratrarna runt fängelset, men om de ligger kvar där än eller har getts en värdigare begravning vet jag inte.

Specialläger för ”fientliga element”

Ryssarnas fångar ska ha varit personer som anklagades för att vara spioner, subversiva element, terrorister, nazister, poliser, personer inom den tyska administrationen och diverse andra ”fientliga element”. Museets information tyder på att bevisgraden inte var särskilt hög för att hamna på Hohenschönhausen. En hel del oskyldiga strök alltså med.

”U-båten”

Ockupationsmaktens läger stängde i oktober 1946, men gjordes därefter om till rannsakningshäkte. Det var fångarna själva som fick bygga det bunkerliknande häktet som går under benämningen ”U-Boot” (U-båten). Istället för att ha mörker i cellerna fick nu fångarna mängder av ljus. Dygnet runt till och med. Ett alldeles utmärkt tortyr-sätt för att rubba dygnsrytmen och därmed knäcka en fånge psykiskt.

Efter att Ministerium für Staatssicherheit (MfS) bildades 1950 började fängelsebehoven öka markant. I mars 1951 blev Hohenschönhausen ett fängelse inom MfS-sfären. Hit togs allt från folk från juni-upproret 1953 och andra kritiker till folk som var med i Jehovas vittnen.

Kidnappade folk i Väst

DDR-regimen lät faktiskt t o m ha kidnappat folk i Väst för att rannsaka dem. Advokaten från Väst-Berlin Walter Linse kidnappades 1952 och fördes till Hohenschönhausen. Han avrättades ett år senare i Moskva.

Fängelset blev så trångt på 50-talet att fångarna fick bygga ut fängelset till att ta ytterligare 200 fångar. Hohenschönhausen fick en drygt fyrtio-årig historia innan det stängde i oktober 1990.

Över 2 miljoner besökare

Museet öppnade fyra år senare. Den tyska staten lät grunda en stiftelse, som i dag driver verksamheten. Museet har sedan öppnandet 1994 haft över 2 miljoner besökare.

Mer info på www.stiftung-hsh.de/

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Berlin, Museer, Stasi, Tyskland. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hohenschönhausen – Stasis rannsakningshäkte i Berlin

  1. Ping: Renoveringen av Stasihögkvarteret för 10,6 miljoner och besöksrekord för Stasifängelset Hohenschönhausen | Tankar om IB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s