Kungliga biljetter – Strindberg, Magdalena Ribbing och Svenska Akademiens 225:e födelsedag

Den 18 januari släpps de. Biljetterna till flera intressanta föredrag på det kungliga slottet i Stockholm. Trots att jag inte bor i huvudstaden är jag faktiskt lite sugen på att införskaffa en biljett.

Enligt broschyren är det åttonde året som en föredragsserie hålls och i år har man förlängt serien till att sträcka sig över hela året. Föredragen hålls i Karl XI-salen eller i Bernadottebiblioteket i Kungliga slottet och biljetterna kostar 120-130 kronor.

Kunglig etikett 19 mars

Det första föredraget som jag föll för var ”Kungligt i tiden” med etikettsexperten och författaren Magdalena Ribbing och hovjuvelerare Christian Bolin.

Magdalena Ribbing är så härlig att lyssna till och det är inga krusiduller med hennes etikettsråd. Det är rakt och enkelt, logiskt och praktiskt.

Det var så befriande att läsa i hennes ”Nya Stora Etikettsboken” från 2005 (Bokförlaget DN) om placeringen av förlovade. Hur många gånger har jag inte fått höra förlovade (i princip alltid kvinnan) som påpekar att de, men inte andra, måste sitta tillsammans vid middagsbordet. Tack Magdalena Ribbing! Tack vare dig hamnar jag inte i en knipa som värdinna (och får placera om folk) utan svarar bara med ett vänligt ”Det där är en förlegad regel som inte gäller längre”. För så här skriver Magdalena Ribbing:

”Förlovade par ska enligt gamla regler ha varandra till bordet, grundat på tanken att de två inte har ögon för någon annan. Men det var på den tid då förlovade par knappast bodde tillsammans, utan förlovningen var en begränsad förberedelsetid för äktenskapet.”

Föredraget lördagen den 19 mars kl 13.00 handlar dock inte om oss vanliga dödligas förlovningar utan om kungliga seder och bruk i nutid och dåtid. Om jag förstått det rätt handlar hovjuvelerarens närvaro om klockor.

Svenska Akademien och Gustav den III

I år fyller Svenska Adademien 225 år. Lördagen den 2 april kl 13.00 håller Odd Zschiedrich, kansliansvarig vid Svenska Akademien och f d kammarherre vid Kungliga slotten, ett föredrag om Gustav III och Svenska Akademien. Vad hade kungen för tanke när han grundade Akademien? Och hur blev det sedan?

Hagens farmor och Eugénie på Fridhem

Kul att lyssna på är säkert också Cecilia Hagen, vars farmor för många år sedan skrev en bok om prinsessan Eugénie, som hade sommarhuset Fridhem, söder om Visby. Lördagen den 8 oktober kl 13.00 hålls föredraget, som alltså både handlar om Hagens farmor och om prinsessan. Och förhoppningsvis också om Fridhem.

Jag har själv varit ett par gånger på Fridhem vid mina Gotlandsbesök. Bl a var jag där i somras på en bröllopsfest. Tyvärr fick vi inte njuta av vare sig trädgård eller utsikt eftersom bröllopet råkade hållas den helgen då det både öste ner och åskade för fullt. Fridhem är sedan många år ett pensionat. Mer info hittar ni på www.fridhemspensionat.se

Praktiskt inför en kunglig middag

Jag är den som verkligen gillar att titta på ”bakom kulisserna”-reportage när det är Nobelfester och annat. Så föredraget ”Bord duka dig!” lördagen den 19 november kl 13.00 är verkligen något för mig. Hovfurir Jochen Fritz ska berätta om hur det går till före under och efter representationsmiddagarna på slottet.


Bernadottebiblioteket och bibliotekarien Strindberg

En föraning till Strindbergsåret 2012 får vi på Bernadottebibliotekets kulturprogramonsdagen den 16 mars kl 19.00. Strindberg arbetade en tid som bibliteksamanuens på Kungliga biblioteket, som på hans tid låg på slottet. Denna period i författarens liv beskrivs tydligen i En dåres försvarstal, som jag ännu inte hunnit läsa. Men det får jag väl göra nu under 2011 så jag är förberedd på Strindbergsåret.

Programmet berättar inte bara om aktiviteterna på det kungliga slottet i Stockholm. Även visningar och annat på andra slott finns med. Programmet finns alltså på hovets hemsida eller här att ladda ner:

Programmet i pdf-format. Utgivare: Kungliga hovstaterna.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Stockholm, Sverige, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s