Bodde Lenin någonsin på Hotel Savoy i Malmö?

En stor plakett med många namnskyltar. Tyvärr säger personalen på Savoy att alla namngivna bott på hotellet, men så är inte riktigt fallet.

”Många stora personligheter som till exempel Judy Garland, Lenin, Sammy Davis Jr med flera har bott här genom tiderna och på så sätt varit med och skrivit Elite Hotel Savoys glansfulla historia. Berömdheter som Fritiof Nilsson Piraten och Sten Broman hade stambord i matsalen. Om väggar kunde tala så skulle vi nog få reda på ett och annat som hänt på Savoy.”

Så här inleder Hotel Savoy i Malmö sin presentation på nätet. Men bodde verkligen Lenin på Savoy? Tvivel börjar uppstå när man skrapar på ytan. I synnerhet när man läser Malmö stads artikel av Bo Gentili. Där handlar det bara om ett smörgåsbord år 1917 innan han hastar vidare i historien.

Bo Gentilis artikel har ni f ö här: www.malmo.se/Medborgare/Kultur–noje/Arkiv–historia/Kulturarv-Malmo/L-O/Lenin.html

Det finns mycket att tvista om kring Vladimir Lenin. Vad täcknamnet Lenin stod för? Om man ska kalla honom revolutionsledare? Landsfader? Landsförrädare? Kände han till den terrorapparat som sattes igång efter 1917? Var han en revolutionär eller kort och gott en man som gjorde statskupp och satte P för Rysslands första stapplande steg mot en demokrati?

Det kan man tvista om. Och så kan man tvista om vad Lenin egentligen gjorde i Malmö. En sak tycks vara säker efter att ha kollat diverse litteratur och tidningsklipp. År 1917 finns inga tecken på att han bodde över i Malmö, vare sig på Savoy eller någon annan stans. Vi talar alltså om den senare berömda mannens absolut mest berömda resa, den där han smugglas i en plomberad vagn (som inte alls var plomberad) från Schweiz genom Tyskland, tar färjan över till Trelleborg, landar i Malmö, sticker vidare till Stockholm (och besöker inte varuhuset PUB), drar vidare genom Finland och landar i Petrograd för att där ta makten över ett väldigt stort land med många miljoner invånare.

Det där med att Lenin skulle varit på PUB har jag ju hört många gånger, men det fick jag tji på. Han hade inte tid och hans värdar lär ha skickat en man i motsvarande kroppskonstitution till PUB för att inhandla en kostym. Hur den sedan passade förtäljer inte historien. Ej heller om Lenin betalade själv för inköpet.

Malmöbesöket ska ha varit kort. Lenin med stort sällskap hämtades i Trelleborg den 12 april 1917 av bland andra vänstersocialisten Otto Grimlund. Sällskapet, som ska ha varit ett 30-tal personer, ska ha ätit ett smörgåsbord på Savoy innan de tog nattåget vidare till Stockholm. Den 13:e hölls någon typ av konferens i Stockholm, meddelar en samtida tidning som jag läser på microfilm på det utmärkta Universitetsbiblioteket i Lund, UB1. Helt uteslutet att karln bodde på Savoy, alltså!

Överst den svenske kungen. Därefter mängder av namn. Lenin, som 1917 var en tysk agent, är intressant nog placerad tätt intill en annan agent - en svensk sådan. Gissa vem?

Det är någonstans här jag inleder en mejlkonversation med chefen för hotellet, Frederik Ekelund. Han låter inte alls så tvärsäker som presentationen på hemsidan. ”Dessa uppgifter är ju tyvärr oklara, jag har hört bägge versioner med och utan övernattning/smörgåsbord, hotell-liggare finns ej kvar tyvärr. Jag har tyvärr inte mer fakta än så!” blir svaret.

Jag lusläser vidare i litteraturen som Bo Gentili angivit. Inser att Lenin varit i Sverige flera gånger. Karln har oftast rest under täcknamn, vilket inte gör det lätt att göra någon form av rekonstruktion. Av de 5-6 gånger som han besökte Sverige under perioden 1905-1917 verkar (och då menar jag verkar) de flesta vara besök i Stockholm. Fast ett besök intresserar mig. Han och ett sällskap på omkring 100 ryssar ska ha varit på väg till en konferens i Köpenhamn 1907. Men de blir stoppade i Malmö då danskarna vägrar dem inresa. Socialdemokratiska tidningar och olika arbetarorganisationer tog sig an deras sak så att de kunde stanna tills saken var löst. Det blev en konferens i London 30 april till en bit in på maj.

Frågan kvarstår alltså. Var stuvade man in ett 100-tal ryssar i Malmö 1907? På Savoy kanske? Fast då kan de inte ha ätit i dess berömda matsalar. För då fanns de inte. De byggdes först 1914.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i KGB, Malmö, Skåne, Stockholm, Sverige, Uncategorized, Underrättelsetjänst. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bodde Lenin någonsin på Hotel Savoy i Malmö?

  1. Ping: Spionvandringar i Malmö för 2011 | Spionvandringar i Malmö

  2. Lars Ramstedt skriver:

    Har hort att hans bror blev tillfongatgen av tsarens militer. Brodern skulle friges mot att han tjallade. Detta vegrade han och blev avrettad. Detta skulle bli upprinnelsen till V.I.L:s revolutionera insikter och blev dervid socialdemokrat. Der fanns kanske mycket personhat i Lenins revolutionstorier. Annars tycker jag personligen att gora revolution er rett for de val som holls till riksdagen er ju samtliga temligen misslyckade

  3. Martin skriver:

    Det hade jag aldrig hört talas om innan. Intressant blogginlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s