Om konsten att få en platsbiljett på Öresundstågen

Vanligtvis när vi åker med Skånetrafiken upp till Småland köper vi bara en biljett i automaten och hoppar på. Men vem vill riskera att stå i två timmar om resan är inplanerad under en stor reshelg? Hur i hela fridens namn får man tag på en platsbiljett på nätet? Eller köper en t o r direkt inom Sverige så att man får en enkel vidarefakturering till en kund? Helt kristallklart är det inte. I alla fall inte om man går in på Skånetrafikens hemsida.

Tja, man kan ju köpa en biljett via SJ, fast den är oftast dyrare även om det många gånger är exakt samma tåg. Dessutom är det inte ovanligt att deras reseplanerare ljuger. De påstår att det är tågbyte i Alvesta för att komma till Växjö. Tågbytet visar sig i realiteten handla om ett personalbyte (läs: passagerarna sitter kvar i tåget och får nya konduktörer).

Man kan inte boka platsbiljett på Skånetrafikens hemsida, men däremot kan man få information om att platsbiljett ger företräde till sittplats. Vid samtal med kundtjänst hänvisar Skånetrafiken till www.oresundstag.se som fungerar i princip som SJ:s hemsida. Samma priser som SJ och samma hänvisning till att det är ett byte i Alvesta som vid kontroll med tidtabellen på Skånetrafiken tyder på att det bara är nya konduktörer som ska kliva på.

Så om man vet vilka lögner man ska se igenom är det ju bara att köpa en biljett via SJ eller Öresundståg. Det kan det ju vara värt. Vem vill riskera att stå till och från Småland en storhelg?

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Skåne, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s