Köpenhamn – Tycho, storätande valar och en kunglig toalett

I dag öppnar de Tycho Brahes grav i Prag. Målet är att ta reda på hur den berömde astronomen dog egentligen. Gick han inte och kissade när han borde så urinblåsan sprack? Eller hade han blivit förgiftad och fått i sin för mycket kvicksilver?

Själva passade vi på att besöka Planetariet i Köpenhamn i helgen. Eller Tycho Brahe Planetarium som museet heter. Hemsidan heter www.tycho.dk förresten.

Danskarna kallar Tycho för dansk. Ibland ser man i svensk media att Tycho kallas för skåning, vilket tyvärr kan få en del att tro att Tycho var svensk. Nä, han var född i Danmark, närmre bestämt på det danska godset Knutstorp i det som i dag råkar ligga i Svalövs kommun. I Sverige.

Det finns lite grand i utställningen på Planetariet om den gode Tychos liv och gärning, men vi var i första hand där för att se på film. Vi valde en om valar och delfiner för 130 danska kronor. Inte så konstigt att vi gjorde det valet. Av oss sex personer var fem dykare – allt från skalan glad amatörsnorklare till sådana med dykarcert och utbildning till attackdykare. Det blev jubel i gruppen när vi upptäckte att undervattenspionjären Jacques Cousteaus son hade varit med och skapat det vi skulle se.

Den danska julölen har redan haft premiär. Här från GB - Gourmetbryggeriet

Fast först behövde vi lite mat i magen. Det ligger en bra dansk restaurang mittemot Planetariet. På Frida´s tog jag en mer än utmärkt silltallrik samt en julöl från microbryggeriet Gourmetbryggeriet. Klart godkänt för ölen också. www.spishosfridas.dk

Filmvisningen började med att vi fick se den aktuella stjärnhimlen på den stora och välvda filmduken. Sedan var det dags att sätta på sig 3D-glasögonen. Riktigt häftigt att känna som om fenorna på en jätteval nästan snuddar vid näsan. Trodde jag skulle gilla delfinerna mest, men jag blev faktiskt riktigt förälskad i sjökorna. De var egentligen så fula att de var söta. Mest verkade de hänga i vattnet som en klumpig hösäck. När de inte snufsade på varandra.

I övrigt bjöd filmen på undervattensbalett med en puckelval. Filmen blev visserligen lite långsam eftersom alla valar och delfiner som var hotade i våra hav skulle presenteras var för sig. Men så blixtrade det till när det kom ett enormt fiskstim. Ovanifrån kom fåglarna dykande. Underifrån de mindre valarna och delfinerna. Men sedan kom jätteval (puckelvalen om jag minns rätt) och öppnade gapet och svalde hela stimmet. Och då menar jag hela stimmet. Buken såg ut som en enorm ballong och speakern berättade för oss att 2,5 ton krill var en lagom dagsranson för detta däggdjur.

Christian den IX blickar ut över sin ridbana.

Efter filmvisningen strosade vi bort till hovstallarna. Vi hade varit där på förmiddagen och tittat på Christiansborgs ridbana. Ibland kan man ha tur och upptäcka att många hästar är ute och att de ibland är ute och tränar med de fina vagnarna, men när vi kom var det bara en häst och en ryttare i farten. Förutom Christian IX som i statyform sitter på sin häst och blickar ut över sin ridbana.

Jag bytte några ord med den levandes ryttaren som sa att hovstallets hästar inte var så många längre. Ett drygt tiotal. Hovstallet förskonas inte i nedskärningstider.

En av de kungliga hästarna. I bakgrunden har vi Christiansborgs slott där Folketinget i dag huserar.

Hovstallet, eller Det Kongelige Stalde & Kareter som det heter, är öppet vissa tider. När vi var där en lördag var det öppet kl 14-16. Det kostade 20 danska kronor att gå in. Man får se allt från gamla sadlar och utsökt broderade täcken till hovstallets hästar och de kungliga vagnarna.

Vagnarna var kul att kolla in. Som min kompis Anders uttryckte sig: ”Man kan inte säga att det är högt i tak hos de kungliga”. Helt bekväma såg vagnarna inte alltid ut att vara. Mest intressant tyckte jag att hertig Fredrik Christian av Augustenborgs karet var. Denna 1800-talsvagn hade en inbyggd toalett. Hertigen slapp alltså be kuskarna stanna för att rasta. Det var bara att lyfta på det som såg ut som ett uppochnervänt grytlock och prutta på. Tyvärr fick man inte gå så nära vagnen och ljuset var så dåligt att det inte gick att plåta prutthålet.

De danska hovstallarna ligger mitt i Köpenhamn, liksom ridbanan.

Mer information om öppettider på Hovstallet har ni på  www.kongehuset.dk/publish.php?dogtag=k_dk_samlinger_stalde

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, Köpenhamn, Museer, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s