Köpenhamn – kyrkobesök, haschdoft och en frukost i Nyhavn

Metron i Köpenhamn.

Vad gör man när föräldrarna är på besök i Malmö? Överraskar dem med ett besök i Köpenhamn.  ”Tunnelen” i Malmö öppnar ju inte förrän om en månad, så varför inte prova på Köpenhamns tunnelbana? Det ingår ju i tågbiljetten och för den som aldrig åkt förarlöst tåg förr är det ju alltid ett nyhetens behag.

Själv har jag ju vid två tillfällen traskat i tunnelen innan spåren ens fanns där. Under byggtiden alltså. Fascinerande var att det var klafsigt att gå där första gången och snustorrt ett par veckor senare. Orsaken var att vattnet som sipprade genom sprickorna mellan betongelementen tog med sig kalkslams. Naturen var alltså själv med och hjälpte till att täta tunneln från skalets yttersida.

Det går att komma upp i det skruvade tornet på Vor Frelsers kirke.

Visst finns det automater som tar Skånetrafikens rabattkort även på den danska sidan, men det kryllar definitivt inte av dem. För den som vill ta sig runt i Köpenhamn med buss och Metro är det bäst att köpa en tur och retur på den svenska sidan. Då behöver man inte bekymra sig var man ska hoppa av och på och var biljettautomaterna finns. Vår dubbla duo familj t o r för fyra kostade förresten 604 kronor.

Två elefanter tycks bära upp hela orgelverket i Vor Frelsers kirke.

Vi åkte alltså till Kastrup och åkte därefter två rulltrappor upp och klev på Metron. Efter en kort tur steg vi av i Christianshavn och gick bort till Vor Frelsers Kirke, som ligger strax intill. Det mäktigaste inne i själva kyrkan är orgelläktaren med minst sagt stort och utsökt snideri från 1698. Två elefanter – den inte helt obekanta danska symbolen – tycks hålla upp det hela.

Hissnande vandring

Den andra sevärdheten med kyrkan är klocktornet. Dess skruvande form kan med fördel beundras från marken. Vissa tider går det också att knalla upp. Inträdet är 25 danska kronor. Mer information om öppettiderna finns på http://www.vorfrelserskirke.dk/

För den som orkar upp är utsikten vidunderlig en solig och klar dag som vi hade. Men man ska nog vara rätt ung och rask och definitivt inte vara för bred och ovig för denna strapats. Man ska cirka 90 meter upp och trappan smalnar betänkligt efterhand. Det gäller ibland att huka sig för att inte slå i huvudet.

Utsikten från Vor Frelesers kirke är vidunderlig.

Mamma och pappa gav upp halvvägs och satte sig för att vila. Själv fortsatte jag vidare upp mot toppnivån. Och jodå, när man väl är uppe så är det värt det. Vilken utsikt! Den svarta diamanten (biblioteksbyggnaden) gnistrade i solskenet så som en diamant ska gnistra. Det är fascinerande att se en stad uppifrån. Visst vet jag att Köpenhamn är fullt av kanaler, men att från ovan se hur mycket vatten som finns i staden är något verkligen speciellt.

Ett sött konstverk eller en haschdröm? Fasadmålning vid en av Christianias entreer

Efter detta överraskade vi föräldrarna genom att besöka Christiania, som ligger ett kvarter bort. Jag har varit där flera gånger förr och första gången må jag säga att jag var förvånad. Visst fanns haschrökarna och alkoholisterna där, men det vara så mycket annat som syntes. Kommers i form av smide och annan design. En vandring längs in i området längs kanalerna visade ett bostadsområde med helt andra kvaliteter än vad jag anat. Mitt i något slags vänsterflum verkade det också bo vanliga barnfamiljer. Jag minns ett stort äggformat hus nästan helt i glas. Det hade platsat i vilket inredningsmagasin som helst.

Ett annat bestående minne var att elledningarna verkade vara någon typ av hemma-fix som hängde i grenarna. Jag undrade hur folk fått dit sina möbler, för bilar fanns inte där. Cykel med flak var alternativet för de något leriga stigarna.

Fotoförbud rådde längs huvudgatan. Uppenbart varför.

Vid vårt besök i söndags hade området definitivt förändrats. Stämningen längs huvudgatan var på något sätt råare. Haschdoften låg som ett tungt stråk längs gatan, missbrukarna var fler, haschförsäljning och försäljningen av stödgods påtaglig. Allt kröntes av en oändlig massa hundar vars funktion enbart verkade vara att inge respekt.

Varför kämpar då så många för att bevara Christiania? För att hasch ska få vara fritt? Nej, inte enbart. Man ska veta att den som har kontakter kan få flytta in och betala en struntsumma i hyra jämfört med vad det kostar i resten av Köpenhamn. En del av kampen består av att kämpa för att få tillhöra den privilegierade eliten med hyresförmån. Fast nu verkar området ha förändrats. Jag såg inte skymten av någon fin design längre. Det vara bara ett av flera tecken på att Christiania var till råttorna.

Magasin Du Nord - Köpenhamns motsvarighet till NK.

Vi tog Metron vidare till Kongens Nytorv och konstaterade genast att julrushen redan börjat. Vi hoppade över Danmarks motsvarighet till NK och gick vidare till Nyhavn där vi tog en silla-frukost.

Restaurang ElsFrukost är ju som bekant lunch på danska. Restaurangen vi valde heter Els och ligger precis intill bärnstensmuseet.

Det första man glor på när man kommer in på restaurangen är ett jättestort uppstoppat älghuvud. Maten var god och personalen trevlig, men roligast av allt var inredningen från 1853. Älghuvudet var gissningsvis något yngre. Mer info om Restaurant Els har ni på www.restaurant-els.dk

Utsikten från teatern vid Nyhavn. Med operahuset i bakgrunden.

Vi gick sedan vidare längs kanalen för att kolla in utsikten. Äntligen fick vi vår bild på Operaen i höstlig kvällssol. Tja, och sedan åkte vi hem. Rätt trötta efter mycket frisk luft och promenerande.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, Köpenhamn. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Köpenhamn – kyrkobesök, haschdoft och en frukost i Nyhavn

  1. Ping: Christianiterna förlorade rätten att härska i Christiania | Lenas resor – Lena Breitners blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s