Berlin-Weissensee – Ostalgie-shopping och doping i DDR

Sista dagen i Berlin åkte vi förbi en liten butik jag besökt tidigare. Jag minns inte vad den heter, men den ligger i Weissensee på Dorfstrasse 12 (på samma gata ligger f ö två Stasi-byggnader).

Butiken påminner om vårt svenska Överskottslagret, fast den här är på Ostalgie-tema. För den som är ute efter Lenins samlade verk, diverse DDR-kitch eller en Stasi-uniform för en kommande maskerad – det här ÄR verkligen butiken för er!

DDR:s motsvarighet till presskort för EM 1976.

Från att tidigare inte handlat ett dyft shoppade jag loss en del. Journalist som jag är kunde jag inte låta bli motsvarigheten till dagens presskort – en gul-ful ”press-medalj” från när DDR stod värd för EM 1976. Detta ”presskort” kostade 10 Euro.

Det är väl ingen tillfällighet att ett par tyngdlyftararmar med en välfylld skivstång pryder denna medalj. DDR var ju framgångsrika inom ett antal prestations-sporter. Delar av dessa framgångar vet vi ju i dag tyvärr vad de berodde på.

Istället för doping talade man i DDR om ”understödjande medel” (Understützende Mittel, UM). Dessa fick man via den partistyrda ”Sportprestationskommissionen” (Leistungssportkommission). Mellan åren 1974 och 1989 fick uppskattningsvis 10 000 östtyska idrottsmän någon form av dopingpreparat via denna kommission. Uppskattningsvis 2 000 idrottsmän var ständigt dopade i DDR. Allt alltså efter partiets riktlinjer!

Den allra vanligaste dopingpreparatet var Oral Turinabol, som tillverkades av Genafarm i Gena. Konsekvenserna av dopingen kunde bli allt från förändrad röst och ”generande hårväxt” till cancer och för tidig död. Efter murens fall har en del idrottsmän som har skadats av DDR-dopingen fått skadestånd. Läkare och personer från kommissionen har också dömts.

Standaret är gjort till jubileet för det partistyrda hemvärnet.

Åter till Ostalgiebutiken! Nästa köp var en julrött kampstandar för 30-årsjubileet av det partistyrda hemvärnet kallat det pompösa namnet ”Kampfgruppen der Arbeiterklasse” (ung Arbetarklassens kampgrupp). Jag gav 7,50 Euro för den.

Slutligen införskaffade jag ”Reiseroutenatlas DDR” från 1979. Den kostade 4,50 och är ett utmärkt sätt att se hur DDR ville bli betraktat. I dag kan man läsa mellan raderna om vad de inte ville berätta.

I boken finns t ex alla reserutter utsatta, dvs hur man kunde (eller borde) köra om man turistade i DDR. Bokens första mening är ”Die DDR – eine Staat der sozialistischen Gemeinchaft” (ung DDR – en stat i den socialistiska gemenskapen). Kanske inte riktigt en inledningsmening som vi i dag förväntar oss i en turistguide.

Mitt resesällskap och jag hade ju åkt via Trelleborg till Sassnitz. Rätt kul att se vad man ”borde” ha sett i Sassnitz och på Rügen 1979:

I boken berättas det om att mängder av turister kommer till ön för att bada. Samtidigt får vi veta att ”den socialistiska utvecklingen har lett till Rügens ekonomiska blomstring inom jordbruk, kalkbrytning, fiske och turism”. Här står inte ett ljud om att Rügen är en viktig militär stödjepunkt och att det fullkomligt vimlar av militärer och militära anläggningar här. Förutom Mukran (som är utritad) finns ju t ex krigshögkvarteret för flottan här. I dag är Prora, Hitlers 6 kilometer långa betong-paradis för semestrande arbetare, en stor turistattraktion. Men i DDR-guiden nämns den inte alls. Klart man inte berättar om det när NVA, DDR:s armé, hade en hel garnison i delar av byggnaden! Området är helt enkelt förbjudet att komma till! Och det där med turisterna som kom till Rügen. Dit kom man inte hur som helst, utan gärna med hjälp av partibok, militärgrad eller efter Stasis goda minne.

Vad fanns det då för sevärdheter i Sassnitz 1979? Håll i er! För det första: Färjeterminalen (som då var nybyggd). För det andra: ”Minnesmonumentet för fascismens offer”. För det tredje: ”Minnesmonumentet över Lenin som står framför Oberschule II”. För det fjärde (och sista): ”Plaketten till minne av Lenins genomresa på färden från Schweiz via Tyskland, Sverige och Finland till Petrograd i april 1917”.

Boken skulle säkert vinna tävlingen ”Världens tråkigaste turistguide” och de flesta turister skulle nog rata övervägande delen av bokens små tips. Samtidigt är boken fascinerande. Visst berättar man om Pergamonmuseet i Berlin och Schwerins slott, men hela tiden förs något annat fram: en slags politisk-religiös uppmaning till att uppsöka diverse kultplatser för kommunismens ledare.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Berlin, DDR, KGB, Militärt, Stasi, Tyskland, Underrättelsetjänst. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Berlin-Weissensee – Ostalgie-shopping och doping i DDR

 1. Stig Palm skriver:

  Jag vill tillstå att dina texter här kompletterar väl vad jag och resekompisarna inklusive du själv upplevt här i f.d. DDR. Jag slutar aldrig att förundras.
  Reste här i tjänsten under DDR tiden. Fast då gällde det Volvo Lastvagnar, samt ibland genomresa från besök i Sovjet Unionen m fl andra Öststater. Tyvärr, medgav inte tiden samt restriktioner av regimen några ”utflykter” från den förutbestämda rutten? Jo, vi kände oss trygga i förvissningen om att vara iaktagna. Men kan inte komma ifrån den otäcka känslan av en totalitär stat.
  Fortsätter att läsa dina intressanta inlägg på bloggen!

 2. Lena Breitner Ekberg skriver:

  Tack Stig!
  Finns det några fler bunkrar att bese? Eller är alla igentäppta nu?
  Hälsar
  Lena B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s